Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/drtaskov/public_html/libraries/cms/application/cms.php on line 464

Как да си мием зъбите

С подобаваща грижа зъбите и венците могат да останат здрави през целият Ви живот. Колкото по-здрави са те, толкова по-малък е риска от кариес и парадонтални проблеми.

                Как да се грижим за зъбите и венците си?

                Има четири основни стъпки които трябва да следваме:

1.       Четкане

2.       Чистене с конец

3.       Правилен режим на хранене

4.       Посещение при стоматолог

За четкането:

Четкайте зъбите и венците поне два пъти на ден. Така премахвате плаката (бактериалния филм), която прилепва по зъбите. Когато микроорганизмите имат досег с храна произвеждат киселина, което води до образуването на кариес.

-          Поставете флуорирана паста за зъби с големината на грахово зърно на четка за зъби с меки косъмчета.

-          Поставете четката под ъгъл от 45 градуса спрямо венеца.

-          Движете четката по зъбите с малки кръгови движения. Продължете докато не обиколите всеки един зъб, като се стараете върхът на  косъмчетата да сови линията на венеца. Не натискайте прекалено силно, тъй като само връхчетата на четката са активни в миенето на зъбите. Оставете ги да достигнат пространството между зъбите.

-          Минавайте през дъвчащата повърхност на задните зъби.

-          С малки кръговидни движения почистете задната повърхност на предните зъби.

-          Минете нежно с няколко движения и езикът в посока отзад напред. Не го търкайте. Така премахвате микроорганизмите и освежавате дъха си.

-          След четкане изплакнете устата.

-          Сменяйте четката на всеки три месеца.

 


За чистенето с конец:

                 Почиствайте веднъж дневно. По този начин премахвате храна и плака от междузъбното пространство, където четката за зъби не достига. Ако плаката остане между зъбите може да се превърне в зъбен камък, който от своя страна трябва да се отстрани от стоматолог.

-          Вземете около 50 сантиметра конец от кутийката.

-          Увийте конеца около средните си пръсти, като оставите 3-2 сантиметра свободни за почистване. Започнете от горните зъби, а след това и долните.

-          Използвайте показалците си, за да насочвате конеца в устата. Не натискайте прекалено силно, за да не се травмират венците.

-          Движете конеца нагоре надолу като оказвате натиск срещу зъба. Траекторията на конеца около зъба трябва да наподобява буквата С.

-          Почистете между всички зъби, както и зад най-задните.

-           Използвайте чиста част от конеца при необходимост, като навиете използваната около пръстите.

Препоръчително е използването и на вода за уста, която допълнително намалява микроорганизмите, плаката и венечните заболявания.

Правилно хранене:

                За добро здраве на устната кухина яжте разнообразни храни, но по-малко такива съдържащи захар. Тези харни са източник на най-много киселини след метаболизма им от микроорганизмите и  колкото по-дълго време прекарват в устната кухина, толкова по-разрушително е влиянието им. Бонбоните за смучене и близалките са особено опасни, поради продълженото време на отделяне на въглехидрати.

                Избягвайте: бонбони, сладкиши, дъвки със захар, чипс, брускети и сушени плодове, тъй като са рискови за развитие на кариес.

 

Редовни профилактични прегледи:

                Посещенията веднъж на всеки 6 месеца са препоръчителни, за ранно диагностициране и профилактика. Едночасова визита два пъти в годината може да спести дълго, сложно и скъпоструващо лечение в бъдеще.

Контакти

Младост 2 бл. 253 партер
София, България, 1799
Mobile: 0897 407 320
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
www.drtaskov.com

Работно време

от Понеделник до Събота

С предварително записване на час!


Галерия