Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/drtaskov/public_html/libraries/cms/application/cms.php on line 464

 

Оцветявания по зъбите

Има няколко възможни причинителя за оцветявания по зъбите.

-          Храни и напитки. Кафе, чай, кола, вино и някои плодове и зеленчуци (като ябълки и картофи) могат да оцветят зъбите Ви.

-          Цигари. Пушенето и дъвченето на тютюн може да доведе до оцветяване.

-          Лоша орална хигиена. Неправилно и нередовно четкане и минаване с конец води до задържане на плака и оцветяващи вещества по зъбите.

-          Заболявания. Някои заболявания, които засягат емайла и дентина могат да доведат до преоцветяване. Също така и някои лекарства също могат да повлияят. Като например, химиотерапия или радиационно лечение на главата и шията. Също така и някои инфекции претърпени от майката по време на вътреутробното развитие на плода по-време изграждането на емайла.

-          Лекарства. Антибиотиците тетрациклин и доксициклин са добре познати за потъмняващия ефект, който имат, когато са давани на деца с все още развиващи се зъби. Води за уста, които съдържат хлорхексидин при продължителна употреба също могат да доведат до преоцветяване. Антихистамини, антипсихотични и лекрства за хипертония могат да имат аналогичен ефект.

-          Материали използвани в денталната практика – Като амалгама и сребърен сулфид.

-          Напреднала възраст – С теченеи на времето се износва външния емайлов слой на зъбите и се показва по-жълтият слой дентин.

-          Генетично – някои хора имат естествено по-дебел и по-светъл слой емайл.

-          Околна среда – Прекалените количества флуор от естествени източници (питейна вода) или прекомерна употреба на орално хигиенни препарати (води, пасти и др.) могат да предизвикат преоцветяване.

-          Травма. Например счупване от падане може да доведе до неправилно образуването на емайл на постоянните зъби и съответно до промяна в цвета.

Как може да се избегне оцветяването?

Чрез дребни промени в начина на живот. Чрез намаляване или спиране на цигарите, кафето. Чрез подобряване на оралната хигиена с по ефективно четкане и използване на конец. Чрез редовно (на 6 месеа) посещаване на зъболякар.

 

Как може да се премахне оцветяването?

                Зависят от причината за преоцветяването.

-          Използване на правилна четка за зъби и конец.

-          Нанасяне на фотополимеризиращ материал с цел маскиране.

-          Поставяне на керамични фасети.

-          Чрез избелващи вещества.

-          Чрез професионално избелване в кабинет.

 

Контакти

Младост 2 бл. 253 партер
София, България, 1799
Mobile: 0897 407 320
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
www.drtaskov.com

Работно време

от Понеделник до Събота

С предварително записване на час!


Галерия