Обтурации (пломби)

В следствие на кариес в твърдите зъбни тъкани се появяват кавитации(дупки), които задържат храна, микроорганизми и може да са болезнени. За да се ограничи разрастването им и да се спре болката е необходимо деминерализираните (разрушени) части от зъба да се отстранят и на тяхно място да се сложи материал, който да запълни кухината и да възвърне формата на зъба (обтурация).

 

Стъпки:

1.       На първо място се поставя анестезия (упойка) за комфорт на пациента и доктора.

2.       След това се поставя специално гумено платно (по известно в България като Кофердам), което изолира зъбът който ще се работи от останалата част от устната кухина. Това платно е задължително при поставянето на фотополимерни обтурации (пломби), тъй като при тях е от изключителна важност контрола на слюнката и влагата.

3.       След това с различни пилители (борчета) или посредством лазер се отстранява кариес.

4.       Когато кариесът е наложил отстраняване на стена граничеща със съседен зъб се налага поставяне на матрица, пръстен и клин, за да се осигури направата на плътен и с правилна форма контакт.

5.       При много дълбоки кариеси при които процеса е на границата с пулпата може да се постави калциев хидроксид за определено време или дефинитивно.

6.       В най-дълбоката част на кавитета (дупката) се поставя подложка, която изолира пулпата от фотополимера.

7.       Последният слой който се поставя е самият фотополимер. Той се поставя многократно на малки дози за да се намали обемното му свиване.

8.       Накрая новата обтурация се проверява за височина, след което се полира в няколко стъпки, за да се осигури максимална здравина и дълготрайност.

 

Контакти

Младост 2 бл. 253 партер
София, България, 1799
Mobile: 0897 407 320
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
www.drtaskov.com

Работно време

от Понеделник до Събота

С предварително записване на час!


Галерия