Видове дентални материали

Материалите, които се използват в стоматологията са специално проектирани да отговарят на многобройни изисквания, за да могат успешно да се справят с условията, които предлага устната кухина. Всеки един от тях трябва да има определени физични и естетични качества, както и да бъде биологично поносим от организма, да може лесно да се манипулира с него и да бъде устойчив във времето.

                Въпреки че предлагането на материали за изработка на обтурации (пломби) или коронки е огромно, едва няколко са фирмите, които предлагат наистина качествени продукти и е важно вашите зъби да се възстановят именно с тях.

                Освен правилният производител е важно и какъв точно ще е видът на материала, който ще се използва. Всяка една фирма предлага по няколко различни материала, които са взаимнозаменяеми. В този момент ще Ви покажем предимствата и ще  Ви помогнем да направите най-правилния избор.

                Основните видове материали които се използват за възстановяване на кариес са:

Композит (фотополимер) – е смес от стъклена прах и синтетична смола и може да пресъздаде естествения цвят на зъбите. Повечето съвременни композити са светло полимеризиращи – т.е. се втвърдяват от светлина. Недостатък на композитите е, че те са по-скъпи и имат минимално свиване при полимеризация, което в крайна сметка ги кара да се отдръпват от стените на зъба, като по този начин стават податлив на микропросмукване и вторичен кариес. Композитите се полират, което ги прави по-естетични и издръжливи във времето. Те образуват химична връзка със зъба и изработката им е по-пестелива към останалите здрави тъкани.


Глас йономерни цименти – представляват смес от стъкло и органична киселина. Въпреки че се предлагат с цвета на зъбите те се по-прозрачни, нямат оптичните качества на композитите. Тяхното втвърдяване е химично и не се нуждаят от светлина, но след първоначалното стягане имат допълнително време за окончателно втвърдяване. Глас йономерите имат следните предимства пред композитите.

-          При тях няма свиване на материала и съответно по-малка вероятност за микропросмукване и вторичен кариес.

-          Те съдържат и отделят флуор, който укрепва наличната зъбна структура и намалява вероятността от нови кариозни лезии.

Тяхната цена е аналогична на тази на композитите, както и степента им на изтриване. Въпреки това поради по-лошите си естетични качества те се предпочитат за кариес по корена на зъба и за подложки.

Амалгама – метален материал съставен от смес на олово, калай, цинк и мед. Тя не образува химична връзка със зъба, а разчита само на механична такава. Работата с този материал изисква отнемане на повече твърди зъбни тъкани и не е естетичен. За сметка на това в голяма част от света все още се предлага поради факта че е евтин, здрав и издръжлив. В България той се използва все по рядко.

Контакти

Младост 2 бл. 253 партер
София, България, 1799
Mobile: 0897 407 320
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
www.drtaskov.com

Работно време

от Понеделник до Събота

С предварително записване на час!


Галерия