Фасети

    Фасетите са фини керамични плочици използвани за да възстановят или подобрят естествения вид на зъбите. Могат да бъдат направени от няколко слоя, като по този начин се пресъздават в дълбочина различните слоеве на зъба или да са монолитни (от един слой), който се оцветява допълнително. За изработката им е необходимо премахването на много тънък слой от емайла (между 0.5 и 1мм), което ги прави щадящи към естествените зъбни тъкани. Така се освобождава място за нанасянето на материал, който да подобри външния вид на предните зъби и да възстанови функцията им.

     Здравината на закрепване на фасетите се осигурява от здрава химична връзка (адхезивна), която се образува между останалия емайл и керамиката след специална обработка на двете повърхности и нанасянето между тях на светлинно полимеризиращ цимент.  От голямо значение за отличния резултат е активното участие на пациента, който да оцени и приеме проекта предложен му от зъболекарят.

    Предимства:

        -          Сред предимствата, които ни дават фасетите е възможността да се изработят индивидуално за всеки пациент така, че да бъдат неразличими.

        -          За разлика от естествените зъби, които са податливи на външни въздействия като оцветяване от вино, цигари и кафе, керамичните фасети остават непроменени във времето.

        -          За разлика от короните изискват значително по-малко отнемане на емайл.

        -          Фасетите могат да маскират дори силно преоцветени зъби.

        -          Чрез тях може да се коригират леки завъртания, припокривания или разстояния между зъбите.

        -          Добра поносимост на венеца към керамиката.

        -          Добри естетически качества на керамиката.


    Недостатъци:

        -          Тъй като се отнема част от емайла поставянето на фасети са счита за необратимо лечение. Въпреки, че могат да се правят промени, корекции или дори да се направят нови фасети при необходимост, не може да върнете зъбите в първоначалното им състояние.

        -          Направата им изисква време за изработка в лабораторията. Пациентът ще трябва да е с временни фасети за периода на изработката им.

        -          Можа да се получи чувствителност към топло и студено за кратък период след лечението дължаща се на отнемането на емайл.

        -          Въпреки че са изключително здрави фасетите са и крехки и съществува вероятност при прекомерно напрежение върху тях да се получат пукнатини.

        -          Изработката им е скъпа

        -          Не се препоръчват за хора с лоша орална хигиена, тъй като голяма част от зъба остава непокрит и  все още е податлив на кариес.

        -          Не може да се поправя – при пропукване или отчупване фасетата трябва да се смени.

    Как да се грижим за фасетите си?

    Едно от многото положителни качества на фасетите е, че те не изискват по-специални грижи от другите зъби. Веднъж поставени те се нуждаят само от почистване с четка с мек косъм и неабразивна паста съдържаща флуор и редовно почистване с конец.

    Ако имате бруксизъм (стискате и скърцате със зъби) е препоръчително изработването на найт гард шина за предпазване на зъбите и фасетите си.

    Препоръчителни са и редовните профилактични прегледи, при които зъболекарят проверява фасетите за пукнатини или други проблеми.

Контакти

Младост 2 бл. 253 партер
София, България, 1799
Mobile: 0897 407 320
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
www.drtaskov.com

Работно време

от Понеделник до Събота

С предварително записване на час!


Галерия